Tlačová správa z konferencie Agroprogress 2012
Dokáže Slovensko rozvinúť výrobu kvalitných domácich potravín v podmienkach po roku 2014?
Budúce podmienky pre rozvoj slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva po roku 2014, účasť bankového sektora na reštarte poľnohospodárstva a potravinárstva, výroba kvalitných potravín a rozvoj výroby poľnohospodárskych komodít boli na programe 3. ročníka konferencie pre agromanažérov – Agroprogres 2012, ktorá sa uskutočnila 15.11.2012 v hoteli Holiday Inn v Trnave. Usporiadateľ, vydavateľská spoločnosť VELDAN (vydáva časopisy ProgressLetter a PrintProgress), zabezpečil kvalitných prednášajúcich z radov odborníkov na poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Takmer stovka účastníkov ocenila možnosť získať najaktuálnejšie, ešte horúce, informácie o predpokladaných krokoch Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Prezentáciou o pozícii Slovenska pri tvorbe spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie po roku 2014 konferenciu odštartoval štátny tajomník rezortu Ing. Štefan Adam. V súvislosti s požiadavkou na zvyšovanie kvality našich potravín a zjednodušenia orientácie pri výbere zdôraznil potrebu ich hodnotenia a to nielen značkou kvality SK, ale ako poznamenal, je potrebné ju rozšíriť na značku kvality a pôvodu. Štátny tajomník ubezpečil našich poľnohospodárov o prioritnej podpore živočíšnej i rastlinnej výroby, zo strany vlády, v ďalšom období.
Na konferencii bol prvý krát prezentovaný návrh na zriadenie Odbytového fondu zameraného na marketingovú podporu a presadenie slovenských značiek potravín na trhu – prezentovala ho Ing. Zuzana Nouzovská, generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu MPaRV SR.
Možnosti podpory produkcie ovocia a zeleniny v novom programovom období 2014-2020 priblížil top manažér slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva Ing. Jozef Artim, ústredný riaditeľ SPPK.
O pozitívnych skúsenostiach prínosu správneho využívania trávnatých porastov v kombinácii s inými zložkami krmovín, odovzdal svoje poznatky, Jensen Mogens Toft, DLF Trifólium, z Dánska. Zdôraznil najmä ich podiel nielen na zvyšovaní produkcie mlieka, ale hlavne kvality. Našim poľnohospodárom odporúča, aby sa orientovali na výber kvalitných osív tráv a kukurice. Odmenou im bude vyššia efektívnosť a predovšetkým kvalita mlieka i mäsa.
Organizátor konferencie Ing. Marian Hains – VELDAN spol. s r.o. si cení aj aktívnu účasť viceprezidenta Agrární komory ČR Ing. Bohumila Beladu, ktorý prezentoval skúsenosti našich susedov z oblasti živočíšnej i rastlinnej výroby.
Čerešničkou na torte úspešnej konferencie bola prvotná informácia o projekte používania certifikovanej značky „Záhorácke hovjadzí“. Podľa Ing. Vladimíra Chovana z Agropartner s.r.o. Plavecké Podhradie, s touto prvou regionálnou značkou mäsa vstupuje na slovenský trh, zaručená kvalita hovädzieho mäsa z pastevného chovu.
Vladimír Dobrovič
ProgressLetter