Najnovšie články

Publikované 16. júla 2013

EÚ sa snaží zabrániť stratám pri plytvaní potravinami

Členské štáty Európskej únie žiadajú Európsku komisiu (EK), ako výkonný orgán EÚ, aby sa zaoberala stratami, ku ktorým dochádza pri zbere úrody a plytvaní potravinami v obchodných reťazcoch. 15. júna 2013 s týmto návrhom prišla maďarská delegácia v rámci bruselského zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo, uviedla štátna tajomníčka ministerstva pôdohospodárstva SR Magdaléna Lacko-Bartošová.

Lacko-Bartošová pre TASR uviedla, že maďarská delegácia na Rade ministrov predložila dokument, ktorým chce zabrániť ekonomickým stratám dochádzajúcim pri zbere úrody a stratám, ktoré sú zapríčinené plytvaním potravín v obchodných reťazcoch fungujúcich v priestore EÚ.

“Je to vážna politika aj pre Európsku úniu. Väčšina delegácií podporuje maďarský návrh a žiada Európsku komisiu, aby sa tejto otázke vážne venovala a prijala príslušné opatrenia,” uviedla štátna tajomníčka.

Podľa jej slov na základe údajov Svetovej potravinárskej organizácie (FAO) každý občan EÚ, vrátane občanov Slovenska, znehodnotí ročne okolo 179 kilogramov potravín.

Ide o straty zaznamenané hlavne pri zbere úrody, ale aj straty v podobe zbytočného plytvania potravinami v obchodných reťazcoch.

“Je tu otázka, aké opatrenia prijať, aby sa zabránilo stratám a plytvaniu potravinami?” priznala Lacko-Bartošová. A spresnila, že Slovensko sa chce aktívne zapájať do hľadanie riešení.

Komisár EÚ pre životné prostredie Janez Potočnik dnes uviedol, že v Európskej únii sa ročne stráca a znehodnocuje asi 89 miliónov ton potravín. Uviedol to pri otvorení verejných konzultácií s občanmi, organizáciami, podnikmi a verejnými orgánmi na tému ako čo najúčelnejšie zabrániť plytvaniu s potravinami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *