EÚ sa snaží zabrániť stratám pri plytvaní potravinami
Členské štáty Európskej únie žiadajú Európsku komisiu (EK), ako výkonný orgán EÚ, aby sa zaoberala stratami, ku ktorým dochádza pri zbere úrody a plytvaní potravinami v obchodných reťazcoch. 15. júna 2013 s týmto návrhom prišla maďarská delegácia v rámci bruselského zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo, uviedla štátna tajomníčka ministerstva pôdohospodárstva SR Magdaléna Lacko-Bartošová.
Lacko-Bartošová pre TASR uviedla, že maďarská delegácia na Rade ministrov predložila dokument, ktorým chce zabrániť ekonomickým stratám dochádzajúcim pri zbere úrody a stratám, ktoré sú zapríčinené plytvaním potravín v obchodných reťazcoch fungujúcich v priestore EÚ.
“Je to vážna politika aj pre Európsku úniu. Väčšina delegácií podporuje maďarský návrh a žiada Európsku komisiu, aby sa tejto otázke vážne venovala a prijala príslušné opatrenia,” uviedla štátna tajomníčka.
Podľa jej slov na základe údajov Svetovej potravinárskej organizácie (FAO) každý občan EÚ, vrátane občanov Slovenska, znehodnotí ročne okolo 179 kilogramov potravín.
Ide o straty zaznamenané hlavne pri zbere úrody, ale aj straty v podobe zbytočného plytvania potravinami v obchodných reťazcoch.
“Je tu otázka, aké opatrenia prijať, aby sa zabránilo stratám a plytvaniu potravinami?” priznala Lacko-Bartošová. A spresnila, že Slovensko sa chce aktívne zapájať do hľadanie riešení.
Komisár EÚ pre životné prostredie Janez Potočnik dnes uviedol, že v Európskej únii sa ročne stráca a znehodnocuje asi 89 miliónov ton potravín. Uviedol to pri otvorení verejných konzultácií s občanmi, organizáciami, podnikmi a verejnými orgánmi na tému ako čo najúčelnejšie zabrániť plytvaniu s potravinami.